Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Türkiye’de mili yasın sadece İsrail’in Filistinlilere yaptığı saldırılarda yaşanan sivil kayıplar için değil, İsrail-Hamas savaşında hayatını kaybeden tüm siviller için ilan edilmesi gerektiği görüşünü sundu.
YetkinReport için kaleme aldığı yazıda Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki yönetime verdiği desteğin Hamas’ın öldürdüğü İsrailli sivillerin Müslüman dünyada anılmamasına yol açtığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim’den sonra verdiği ilk tepkilerde hayatını kaybeden bütün sivilleri taziyeyle andığına dikkati çeken Yetkin, “Üç günlük milli yası öldürülen bütün siviller için ilan etmedi” dedi.
Yetkin, “Milli yas kararı doğruydu ama öldürülen bütün sivilleri kapsaması daha yerinde olurdu” ifadelerini kullandı.
Erdoğan yas kararını açıklarken, “Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir.” demişti.
Yetkin’in yazısının ilgili bölümü şöyle:
Dün, 19 Ekim’de İsrail’in (Fas, Ürdün ve İsrail’in Avrasya’m Anlaşması ortağı Bahreyn ile birlikte) Türkiye’deki diplomatlarını çekmeden bir süre önce Ankara’daki İsrail Büyükelçilik konutu önünden geçtim. Konut çepeçevre -sayabildiniz kadarıyla- barikatlar ve iki zırhlı araçla takviye esilmiş dört otobüs dolusu polis tarafından korunuyordu. Benzeri tablo İsrail Büyükelçiliği için de geçerliydi. Türkiye’de ilk defa bu defa polis İsrail’i protesto eden göstericileri dağıtmak için şiddet kullandı; İstanbul Başkonsolosluğu önündeki göstericilerden biri öldü, polisler dahil 60’tan fazla yaralı vardı.
Biden’ın Netanyahu yönetimine verdiği açık destek sadece daha fazla Filistinli sivilin öldürülmesine yol açmakla kalmıyor. Aynı zamanda Hamas’ın öldürdüğü İsrailli sivillerin de Müslüman dünyada anılmamasına yol açıyor. O kadar ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk tepkilerinde öldürülen bütün sivilleri taziyeyle anmasına rağmen üç günlük milli yası öldürülen bütün siviller için ilan etmedi. Milli yas kararı doğruydu ama öldürülen bütün sivilleri kapsaması daha yerinde olurdu. Bu yüzden Avrupa Birliği ülkelerinin Ankara temsilciliklerinin bayraklarını yarıya indirmeyi reddetmesi (ABD Büyükelçiliği “büyün masumlar için” mesajıyla yasa katıldı) kutuplaşmanın boyutlarını gösteriyordu.