Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2023 yılının Eylül ayında önemli bir karar aldı. Kurum, Yalova, Tekirdağ-Çorlu ve Bursa-İnegöl’ün şehiriçi doğal gaz dağıtımı yapan ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ’a kayyum atadı. Söz konusu dağıtım şirketlerinin yönetim kurulları hızla değiştirildi. Yerlerine yeni atamalar yapıldı.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilgili şirketlerin hizmet kalitesi ve arz güvenliği konularında “sınıfta kaldığını” belirtti.
Yılmaz, “Vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmak ve BOTAŞ’a yönelik mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmek bu şirketlerin en temel sorumluluğudur” dedi.
Yılmaz’ın işaret ettiği, ancak açmadığı kayyum gerekçesi bir süre sonra ortaya çıktı.
ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ’ın, BOTAŞ’a diğer bir deyişle devlete 1 milyar 250 milyon TL’yi aşkın borcu olduğu saptandı.
Şirketler, BOTAŞ’tan aldıkları doğal gazı, abonelerine sattı. Abonelerden, doğal gaz paraları tahsil edildi. Ancak, BOTAŞ’a borcunu ödemedi.
Borç tutarı, 1 milyar 250 milyon TL’yi gördü. EPDK, harekete geçti; ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ’ın yönetimlerini değiştirdi. Bu şirketleri, 4 aydır kayyum yönetiyor.
İHALE İLANI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, dün haftalık olağan toplantısını yaptı. Toplantıda; ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ’ın varlıkları ve şehiriçi gaz dağıtım ağının satışı konusu da gündeme geldi.
Kurul, anılan bölgelerin ve varlıkların satışı için ihale ilanına çıkılmasını kararlaştırdı. İhale, birkaç gün içinde kamuoyuna duyurulacak.
Alıcı şirketler, bu varlıkları devralacak. Lisansta öngörülen sürede söz konusu bölgelerde gaz dağıtım hizmeti sunacaklar.
PATRONLARDAN YAKIN MARKAJ
EPDK’nın, kayyum attığı 3 şehiriçi gaz dağıtım şirketi; Yalova, Çorlu ve İnegöl’de toplam 425 bin aboneye, yaklaşık 1 milyon 250 bin vatandaşa hizmet sunuyordu.
Patronlar, bu bölgeleri ve ihaleyi yakın markaja aldı. Sektör kaynakları, Türkiye’nin önde gelen şehiriçi gaz dağıtım şirketlerini de kontrol eden Kazancı Holding (AKSA), Torunlar (Başkentgaz), Ahlatcı (ENERYA, AHL Doğalgaz, ÇEDAŞ, Çorumgaz, Kargaz, Sürmeligaz) ve PALMET’in (Gebze ve Erzurum’un gaz dağıtımını yapıyor) ihaleyle yakından ilgilendiğini söyledi.
Peki, yeni yılın ilk büyük ihalesi ne zaman yapılacak? İhalenin, en geç şubat ayının ikinci yarısında yapılması bekleniyor.
İhalede, oluşacak fiyat çok önemli… Çünkü, bu satıştan elde edilecek gelirin, ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ’ın BOTAŞ’a olan doğal gaz borçlarının kapatılması için kullanılacağı ifade ediliyor.
Tahsilat için kronometre çalışmaya başladı…